KASVATUS

Kuvat: Riitta Mättö

 

Kasvattajana toimin Suomen Kissaliiton SRK:n alaisuudessa. Pennut rekisteröidään FIFe:n.

Olen ollut Suomen Ragdoll-Kissayhdistys ry:n hallituksessa vuodesta 2013. Yhdistyksen puheenjohtajana olen toiminut vuodesta 2014 alkaen. Rahastonhoitajan tehtävät olen myös hoitanut puheenjohtajuuden ohella.

 

Yhdistykset joihin kuuluun:

Suomen Ragdoll Kissayhdistys ry 

Suomen Ragdollystävät-Seura ry

Suomen Maine Coon-kissat ry

Suomen Rotukissayhdistys SUROK

Eteläinen Rotukissayhdistys ERY-SYD

 

Terveyden ylläpitäminen ja rodunomainen kasvatustyö on minulle tärkeää. En halua kasvatuksessani jalostaa kissojani extreme tyyppeihin. 

Kissojeni kasvatuksessa pyrin pysymään perinteisissä linjoissa. Kasvatustoimintani on harkittua ja pienimuotoista. Sijoituskotisopimuksia teen harvoin silloinkin pääsääntöisesti emo tulee kissalaan synnyttämään ja hoitamaan pennut luovutusikään asti.

Rehellisyys ja avoin keskustelu kaikenlaisista kasvatukseen liittyvistä asioista antaa vankan perustan hyvälle, luotettavalle ja vastuuntuntoiselle kasvatustyölle.

 

Terveyttä ajatellen:

Kaikki Satinante`s kissalan kissat ovat säännöllisesti rokotetut ja madotetut.

Sienitestit yhteisnäytteenä otan kissalasta vuosittain. Joskus myös erillisnäytteet.

Muita näytteitä hyvinkin pienin perustein.

 

Siitoksessa oleville kissoilleni on myös tehty:

Veriryhmän määritys

FeLV- ja FIV- testit

PKD ultraäänitutkimus

REFLUXin ultraäänitutkimus ragdolleilta

HCM ultraäänitutkimus

HCM geenitesti

HD-lonkkakuvaus Maine Cooneilta

 

Puolisolla tulisi olla samat testit tehtynä. Näin ollen kaikki pennut jotka Satinante`s kissalasta tulevat ovat testattujen vanhempien jälkeläisiä.

 

 

 

VARTTUMINEN

 

  Kuva: Anne Mättö

 

Kaikki pennut saavat varttua emonsa hellässä hoivassa kasvattajan auttamana. Kissaperheen elämä rajataan yhteen huoneeseen. Tilanteiden mukaan elinympäristöä laajennetaan kuunnellen emon haluja.

 

Kissalassa ollessaan pennut eivät ole ulkona. Näin sen vuoksi, että pennut eivät opi vaatimaan ulospääsemistä vaan uusi omistaja voi itse päättää haluaako pitää kissan sisäkissana, opettaa kissansa valjasteluun tai tarhassa ulkoiluun. Kasvattajana en hyväksy kissojen vapaana olemista ulkona. Kissojen tulee ulkoilla aidatulla alueella, valjaissa, lasitetulla tai verkotetulla parvekkeella. Kissat ovat liian arvokkaita jotta niiden annettaisiin vapaana ulkoilla ja näin ehkä menetettäväksi ihmisen ajattelemattomuuden takia. En tarkoita tällä rahallista arvoa vaan sitä arvoa, jota jokainen kissan omistaja tuntee kissaansa kohtaan ja mitä jokainen kissa tuntee omistajaansa kohtaan.

 

Pyrin kasvattajana emon kanssa antamaan pennuille niin hyvät lähtökohdat tähän maailmaan kuin mahdollista. Tasapainoinen ravinto vitamiineineen niin emolle tiineyden ja imetyksen aikana kuin pennuillekin näinä tärkeinä alkuaikoina on välttämätöntä.

 

Sosiaalisuuteen pennut kasvavat kiinteän yhdessäolon ansiosta.